No products in the cart.

Menu Close

Fenntartható és környezettudatos divat

Fenntartható és környezettudatos divat

Mi az, hogy fenntartható divat? Milyen hatással van bolygónkra a divatipar?

A divatnak egyre nagyobb gazdasági szerepe van, így nem is kérdés, hogy maga az erről szóló kommunikáció is nagyon fontossá vált az évek során.
Nem csak a szelektív hulladékgyűjtéssel, komposztálással és a műanyag zacskók mellőzésével védhetjük a környezetünket, hanem az is rengeteget számít, hogy honnan és mennyit vásárolunk – például ruhákat.

A divatot sokan kedvelik. Azonban, hogy minimalizáljuk az ökológiai lábnyomunkat mindenképpen nagyon fontos, hogy környezetbarát és fenntartható termékeket használjunk. Ez természetesen a ruházatra és a cipőkre is vonatkozik, éppúgy, mint a bevásárlótáskára, vagy olyan műanyag termékekre, amelyek csak károsítják a környezetet, hiszen nehezen bomlanak le, a lebomlásuk során pedig káros, mérgező anyagok kerülnek a légtérbe.

Fenttartható anyagok a divatban:

Növényi nyersanyag:

Bizonyos ökotudatos textil cégek már kísérleteznek a banánfa törzséből nyert szövet előállításán, és már kapható a szintetikus bőr utánzatok természetes ellenpárja is, az ananász levélből készült Piñatex műbőr. A kókuszdió héja is kreatív lehetőséget kínál, amiből már meg is született a Cocona-ra keresztelt strapabíró anyag, ami 92 %-al gyorsabban szárad a pamuthoz képest, és a sportruházatok gyártásához használják. A feldolgozott narancshéj a selymet helyettesítheti a jövőben, a tengeri algából készült biomasszából pedig cipő talpbetét készülhet.

Kender:

Ez az egyik legrégebb óta használt kultúrnövény, amit a textilipartól kezdve az építőiparon át számtalan módon hasznosítanak, de a divatvilágban eddig még nem lett igazán népszerű. Legfontosabb előnyei, a 100%-os biológiai lebonthatóság és a negatív szénlábnyom, továbbá, hogy a termesztési szakaszban a pamuthoz képest 60-70%-kal kevesebb vizet igényel. A kender ruházatok különösen tartósak, antibakteriális és gombaellenes tulajdonsággal és természetes UV szűrő képességgel is rendelkeznek.

Bambusz:

A bambuszrost egy rugalmas, környezetbarát alternatíva a ruhagyártásban, mivel nagyon kevés vizet igényel a termesztéséhez, és gyorsabban nő más fákhoz képest. A bambusz másik hasznos előnye, hogy növényvédő szerek és műtrágya nélkül is nevelhető, valamint egy biológiailag lebomló anyag. A divatipar egyre gyakrabban használja például zoknik vagy sportnadrágok összetevőjeként, selymes és tartós adottságai miatt. Hátránya, hogy a bambusz szövetté alakítása sajnos nagy mennyiségű vegyszer használatát igényli, ami ellene megy a növény pozitív tulajdonságainak.

Len:

A len anyag lélegző, tartós és jó nedvszívó képessége miatt számít kedvelt választásnak. A lenvászon a növény szárából nyert cellulózból készül, és gyakran a kötöttáruk keverékek és az ágyneműk alapanyagaként is használt, antimikrobális kvalitása miatt. A len nem igényel kémiai műtrágyát vagy rovarirtó szereket, és a pamuthoz képest sokkal kevesebb vízre van szüksége, ezért olcsóbb is például a kenderhez képest.

Egy fenntartható magyar divatmárka a Juci’s Fashion-ben:

Ismerkedjetek most meg a webshopunkban is elérhető legújabb vegán ruhamárkánkkal.
Nagyszerű érzés, hogy együtt dolgozhatunk egy olyan hazai márkával, akik szemléletükben és kollekcióik során is az ökológiai lábnyomuk csökkentésére helyezik a hangsúlyt.

Ők a Viawell!

A vivawell környezettudatos, vegán ruhamárka.
A vivawell-t nem csak az edzőteremben hordhatod, de a mindennapjaidban is teljesen kiszolgál.
Hogyan lehetséges ez?
Biopamuttal és újrahasznosított műanyagból készült textilekkel dolgozunk. A legmegfelelőbb anyagok kiválasztását több, mint fél évi kutatás és tesztelés előzte meg. Ezek az anyagok nem engedik a színűket és nem igényelnek különös odafigyelést. Fontosnak tartjuk, hogy ne kelljen kompromisszumot hoznod azért, mert környezettudatos ruhát választasz.
“Az ötlet akkor született, mikor már órákat töltöttem a turkálóban és nem volt meg az a darab, amit szerettem volna. Mikor azt éreztem, szeretnék valami újat, amit még nem vetett le senki magáról, de nem szeretnék fast fashion ruhaboltból újra vásárolni. A márka ebben fog segíteni: bűntudat nélkül, elérhető áron öltözködhet bárki.”

„A Föld a tiéd is, viseld magadon!”

Ha szeretnél első kézből értesülni a legújabb kollekcióinkról csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Ha a termékekkel kapcsolatban van kérdésed, keress bátran! 😊

Értékelheted a cikket:)
5/5
Kövess

Post a comment